10 motive pentru care LIGA 1 pierde an de an din audiență!

5

10 MOTIVE pentru care principala competiție sportivă internă pierde din audiență, atât ca număr de spectatori plătitori pe stadioane, dar și ca audiență a canalelor de televiziune care transmit partidele.

1. NIVELUL sportiv și managerial al echipelor este scăzut, bugetele sunt modeste, iar pe acest fond Steaua București defilează și reușește în ultimele sezoane să decidă cu etape bune înainte de final câștigătoarea competiției. Multe echipe se predau mai mult sau mai puțin strategic atunci când joacă cu Steaua (Chiajna, Viitorul, Pandurii sau U Cluj sunt doar câteva exemple).

2. ARBITRAJELE sunt deasemenea la un nivel calitativ foarte precar, ceea ce nu încurajează competiția transparentă și deschisă între echipe. Nu întâmplător, România nu a mai avut arbitri la vreun turneu final mondial sau european de foarte mulți ani.

3. LPF a luat o decizie curioasă și lipsită de transparență privind atribuirea contractului de acordare a drepturilor de transmisie a meciurilor din Liga 1. Astfel, dincolo de faptul că oricum competiția suscită un interes din ce  mai scăzut, în prezent numai circa 20% din totalul posesorilor de televizoare pot recepționa toate meciurile Ligii 1.

4. STADIOANELE care găzduiesc meciuri în Liga 1, cu puține excepții, nu oferă condiții minime decente, corelate cu ce există în alte campionate europene, pentru spectatorii din tribune (acces, toalete, comerț, parcări etc).

5. JUCĂTORI EXPONENȚIALI din competiția internă au plecat cu surle și trâmbițe în campionate mai puternice, iar acolo au dezamăgit, subliniind diferența mare nivel de pregătire și de mentalitate. Doar câteva exemple: Torje, Nistor, Rusescu și chiar Chiricheș. 

liga I sportviral

6. CLUBURILE deși au statut profesionist, nu vor sau mai degrabă nu știu să comunice cu fanii sau cu presa, iar asta duce deseori la frustrare, lipsa motivării și finalmente la locuri goale în tribune.

7. NAȚIONALA ROMÂNIEI nu promovează cu adevărat valori din competiția internă preferînd să convoace jucători legitimați în străinătate, dar  care nu au statut de eterne rezerve la echipele lor de club. Acest lucru nu ajută la formarea unei emulații printre jucători și nici nu are cum să creeze emoții fanilor unor echipe care sunt sistematic ocolite de selecționer.

8. ANTRENORII echipelor de primă ligă, cu puține excepții, nu promovează jucători români de perspectivă, preferând, în complicitate cu managementul cluburilor, să legitimeze și să folosească jucători străini de mâna a 3-a, pe salarii mai mult decât modeste. Exemple sunt foarte multe în sensul acesta.

9. NU EXISTĂ RESPECT pentru meseria de fotbalist, sportivii fiind deseori tratați cu dispreț de către managementul cluburilor și chiar de impresari și obligați la compromisuri care de cele mai multe ori afectează nivelul de exprimare în teren și astfel competiția în sine.

10. CADRUL LEGAL în care funcționează sportul în general și fotbalul în particular este impropriu, finanțarea acestuia  nu este încurajată, așa încât o bună parte din banii ce se vehiculează sunt în din zona neagră sau gri a economiei, iar acest lucru nu conferă siguranță și confort jucătorilor. Din nou, exprimarea în teren și spectacolul fotbalistic este cel afectat și odată cu el și AUDIENȚA.

Care e părerea ta? Comentează mai jos și adaugă motivele pentru care tu ca suporter ești dezamăgit.

5 Comentarii

 1. Suporter

  Eu ca suporter am scris un mesaj catre lpf si am expus 5-6 dintre motivele expuse mai sus de dvs, dar am primit un mesaj „multumim pentru opinie”.Eu as zice ca inca un motiv pentru care va scadea audienta si mai mult, si care nu e prins in articolul de mai sus, ar fi scaderea drastica a numarului de echipe din liga 1.
  Din pacate am impresia ca nu doreste imbunatatirea lucrurilor, altfel s-ar lua masuri tintit pe problemele existente, mai ales ca toata lumea stie ce probleme sunt in fotbalul romanesc.Am sperat ca odata cu schimbarea lui Mitica se vor imbunatati lucrurile dar vad ca perspectivele sunt maio rele decat pe vremea lui.Mitica era mai transparent asa smecher cum era. Astia tac ca porcii si fac ce vor ei…vezi drepturi tv.

  Răspunde
 2. a

  PENIBIL ARTICOL. Dar presa? Cum e presa? Promovati non valori si echipe hibrid gen wcu. Cand a murit Poli, Universitatea Craiova, Uta si altele, ce ati facut? Hai n-o mai dati cu prostii ca voi aveti un rol foarte important.

  Răspunde
 3. Marius

  Cluburile de azi , nu-i mai reprezinta pe suporteri . Suporterii se ataseaza de valorile si traditia unui club , lucru pe care cei mai multi dintre patronii acestor cluburi nu-l inteleg . Pe ei ii mana in lupta doar banii si afacerile .

  Răspunde
 4. U Cluj

  As fi vrut sa citesc toate cele 10 „motive”, dar m-am oprit la nr. 1 , dupa ce autorul articolului scrie ca „U” Cluj ar fi unul dintre satelitii stelei. Dupa o asemenea enormitate nu mai are rost sa citesti nimic. Penibil…

  Răspunde
  • sportviral

   U Cluj: din pacate rezultatele si unele atitudini din teren te contrazic. De ce numai cu Steaua, iar in restul partidelor, alb-negrii mor ci adversarii de gat?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *